Program Slabire Sportivi

Karateka , sportivi incepatori.

Prelucrat de Sensei Crisan Florin

Sunt sporturi unde trebuie sa avem o anume greutate pentru ca sportivul sa poata concura.

Acei sportivi care au deja experienta competitionala , si-au format si propriile metode prin care se mentin la o greutate, sau de a scadea in greutate pentru a intra la categoria de concurs. Aceste variante de mentinere a greutatii dezvoltate individual de fiecare sportiv, nu sunt intotdeauna potrivite pentru organism si pot avea chiar efecte negative asupra organismului, dar pentru a ajunge acolo unde iti propui si concurand cu atleti de valoare , uneori nu ai variante … Pentru a fi atlet si a face performanta este incomparabil cu o persoana de rand , in sport trebuie să câștigi ! Ar fi complet deplasat ca oamenii simpli să copieze aceste metode radicale de slăbire;  pentru ei nu este necesar  sa ajunga la o greutate impusa intr-un termen de timp , unde sa fie necesara pierderea mare in greutate . Dar , sunt doamne, domnisoare sau chiar domni , care se angreneaza la un asemenea program cu efecte ulterior negative, datorita faptului ca dupa perioada de dieta  se reintorc la un regim sedentar , iar corpul lor acumuleaza surplus de grasime.

Karate

Asa ca si la boxeri sau luptatori,  karateka sunt in situatia in care trebuie să aibă o anumită greutate pentru a intra la categorie.  Dar sa luam exemplul in box, dat fiind ca este cunoscut sportivul de foarte multi compatrioti : Lucian Bute. ,,Acesta concurează la categoria supermijlocie, adică sub 76,2 kg. Te poți gândi că dacă-l întâlnești pe Lucian Bute pe stradă și îl inviți pe cântar, acesta arată 76,2. Nu. Probabil are 86-87kg. Bun, poate dacă în ziua meciului îl pui pe cântar, atunci are 76,2 kg,iar in momentul inceperii meciului poate avea si  83 kg.”

Greutatea admisa trebuie atinsă cu o zi înainte de meci, cand se ,,face cantarul” . Un karateka are de obicei mai mult decât aceste kilograme – asa cum am vazut in exemplul de mai sus, iar pentru a intra în competiție, cu o săptămână înainte de meci se înhamă la un proces greu de pierdere in greutate. Cum se realizeaza acest lucru ? Implică în primul rând DESHIRATAREA (drastică limitare a fluidelor, transpirare prin alergare cu echipament impermeabil , mers pe bicicletă, saună,etc), LIMITAREA CARBOHIDRATILOR (aproximativ 50g pe zi) și a LIMITAREA CALORIILOR.

Daca discutam de limitarea caloriilor si a carbohidratilor , nu este periculoasa daca se face pe o perioada scurta .Atentie ! Pe termen lung va influenta metabolismul , dar daca discutam de sportivi care trebuie sa scada in greutate si sa pastreze acea greutate atunci este necesara aceasta schimbare a metabolismului.

Deshidratarea pe de alta parte poate avea implicatii pe termen scurt, unele organe pot fi afectate. Daca sportivul reuseste sa atinga greutatea la momentul ,,cantarului”, va urma timpul de pana la meci , cand va trebui sa recupereze greutatea pierduta, dar in special energia si forta de care va avea nevoie in timpul competitiei . Un sportiv care a facut eforturi majore sa intre la greutate , are nevoie de somn si alimentatie bogata in calorii, totodata lichide pentru rehidratare . Daca acest sportiv ar concura imediat dupa cantar , ar avea mari dificultati sa faca fata meciului , nici intr-un caz nu ar putea fi la randament optim .

Metode de slabit pentru sportivii incepatori

(poate fi folosit si de persoanele care nu sunt sportivi)

Aici ar trebui sa ii impartim in 2 categorii : adulti si tineri adolescenti.

Pentru tineri , trebuie sa tinem cont si de situatia sociala  (scoala, daca au timp dimineata sa faca antrenament, sau daca au spatiu , etc) , dar daca discutam pe timpul vacantelor, sau pentru cei care se vor trezi mai devreme pentru a face antrenamentul de dimineata , o metoda simpla ar fi :

In functie de kg , se va bea apa dimineata

  • pina la 50 kg 0,5 l apa
  • pina la 65 kg 0,75 l apa
  • mai multe kg 1 l apa

Cantariti-va!

Dupa 30-45 min, facem antrenament , care va incepe usor cca 10 min(alergari , forta lent cu greutati medii,coarda, streching ,etc) fara miscari explozive. Se poate consuma cate o gura de apa si in timpul exercitiilor , daca este necesar.

Dupa antrenament :

  • ne vom cantari din nou si vom completa greutatea pierduta cu cantitatea de apa echivalenta in cifre .Ex: S-a consumat 350 grame pe timpul antrenamentului, vom bea 350 ml de apa.
  • Va trebui sa estimam consumul de calorii in timpul antrenamentului( de exemplu ,sunt mijloace electronice acum la indemana oricui )(sau online http://calorii.oneden.com/calorii-consumate.html#calcule )
  • Consuma dupa antrenament intre 50% – 80 % , din caloriile consumate , dar din fructe si legume .

La amiaza :

  • La amiaza mananca ceea ce doresti, dar cu grasimi putine, incearca limitarea uleiului care se foloseste la prepararea alimentelor, nu voi intra mai mult in detalii, dar cel de masine, palmier , cantitate mica (o lingurita ) este benefic.
  • Totodata alege carbohidratii(paste, orez, cartofi, fructe, legume, etc), gasiti on-line alimentele bogate in carbohidrati , nu o sa le mai enumeram aici.

Seara

  • Consumam o salata de legume sau fructe . Nu vom consuma seara nici un fel de grasimi!
  • Apa cu lamaie este buna, dar nu folositi lamaia in cantitati mari – deci nu foarte concentrata .

 

 

Rezultate:

– reducerea grăsimilor –  evident ca pe timpul antrenamentului de dimineata s-au ars calorii, dar arderea caloriilor va continua si dupa antrenament pentru ca organismul trebuie sa se refaca dupa miscarea efectuata , situatie in care se va indrepta catre grasimile existente in organism .

– evolutia in sport , pentru ca acest aspect intereseaza pe orice sportiv . Scaderea in greutate , pina la greutatea normala usureaza incredibil de mult miscarea eficienta a membrelor si rezistenta , viteza.

– hidratarea corpului  – este necesara hidratarea pentru a nu fi afectate organele interne si pentru fluidizarea sangelui – pentru oxigenarea lui , astfel efortul va fi depus de organism mai usor , ,,fara stres” si caloriile arse vor fi suficiente .

– glicogenul – refacerea acestuia după antrenament – organismul nostru are nevoie de glicogen in timpul zilei pentru a funcționa normal ,  altfel corpul va fi intr-o stare de nesiguranta .

– caloriile – acest tip de program pastreaza caloriile la un nivel normal si deci nu va afecta metabolismul.

 

 

SHARE IT: